Tekstuura goottilainen kirjaimisto, jonka perusominaisuus on kapeus, pysty ja vahva, hieman laatikkomainen ulkoasu. Peruskirjaimet ovat muotoutuneet aikojen saatossa useiksi variaatioiksi ja hyvä tekstaaja muovaa siitä käsialalleen sopivan.

Tekstauksen hallinta perustuu viivoitukseen, jonka avulla kirjainten eri osat ovat sijoitettavissa ja hallittavissa. Viivoitusta varten suosittelen tekemään malliviivoituksen, jonka avulla on helppo viivottaa useampiankin arkkeja kerrallaan. Nykyaikana on tullut tavaksi monistaa tehtyä pohjaa - se toimii hyvin harjoittelussa. Viivoitus perustuu valitsemasi tekstausterän tai - kynän tekstauskärjen leveyteen.

Välineet tekstauksen valmistelevien tehtävien suorittamiseen: paperia, lyijykynä, viivotin, terotin ja pyyhekumi. Tekstauksessa tarvitset: tussia (pullo tai patruuna), tekstausteriä noin 2-2,5 mm, tekstauskynän varren tai tekstaukseen tarkoitetun galligrafiakynän (erilaisia pakkauksia myytävänä) ja kynään soveltuvia tussipatruunoita, homma sujuu myös kiinteäkärkisellä huopakynällä, vaikka jäljestä syntyy teollista. Käsityöllä saa olla käsityön leima.

Seuraavassa jaksossa viivoitukseen liittyvä ohje kuvineen.